Dacă restricționezi o persoană pe Instagram, ai mai mult control asupra comentariilor și mesajelor private trimise de aceasta. Nu blochezi contul. Prin urmare, persoana respectivă îți poate vedea în continuare postările și poveștile, dacă le putea vedea și înainte. Gândește te mai întâi ce îți dorești: să ai mai puține neplăceri din cauza contactului cu acea persoană, să vezi mai puțin conținut de la ea sau să îți protejezi propriile fotografii și videoclipuri.
Mai jos găsești detalii despre ce face exact restricționarea, ce setare se potrivește scopului tău și cum activezi sau dezactivezi o restricție.
Ce înseamnă să restricționezi o persoană pe Instagram?
Prin restricționare ajustezi modul în care ajung la tine comentariile și mesajele unui singur cont. Folosești această funcție dacă acel contact îți este neplăcut, dar nu vrei să blochezi imediat persoana. Astfel, nu excluzi contul din profilul tău.
Un exemplu fictiv: o rudă lasă mereu comentarii neplăcute la fotografiile tale. Nu vrei ca ceilalți urmăritori să le vadă imediat și să reacționeze. În acest caz, restricționarea este mai potrivită decât ignorarea. Prin ignorare vezi mai puțin conținut de la ruda respectivă, dar nu schimbi nimic în privința comentariilor sale la fotografiile tale.
Instagram a introdus restricționarea în 2019. Potrivit explicațiilor Meta de la lansare mesajele private de la conturile restricționate ajung în solicitările de mesaje, fără notificare. Explicația este din 2019, iar ecranele pot fi diferite între timp.
Ce se schimbă când restricționezi o persoană pe Instagram?
Restricționarea afectează în principal comentariile noi, mesajele private și ceea ce vede cealaltă persoană din activitatea ta.
| Element | Ce se schimbă? |
|---|---|
| Comentarii noi | Un comentariu nou este vizibil la început doar pentru autorul său. Poți vedea comentariul și poți alege dacă și ceilalți au voie să îl vadă. |
| Mesaje private | Potrivit explicațiilor de la lansare, mesajele ajung în solicitările de mesaje, fără o notificare obișnuită de mesaj. |
| Mesaje citite | Contul restricționat nu vede dacă ai citit un mesaj. |
| Activitate online | Contul restricționat nu vede când ești activ. |
| Postări și storyuri | Restricționarea nu schimbă cine le poate vedea. |
Nu presupune că restricționarea șterge și comentariile vechi. Există deja un comentariu neplăcut la fotografia ta? Verifică l separat și alege dacă vrei să îl ștergi sau să îl raportezi.
O explicație suplimentară găsești în prezentarea SocialKings despre restricționarea unei persoane. La parcurgerea pașilor, ține cont că explicațiile mai vechi pot diferi de aplicația ta actuală.
Își dă seama cineva că l ai restricționat pe Instagram?
Instagram nu trimite o notificare separată când restricționezi o persoană. Totuși, aceasta poate deduce uneori ce s a întâmplat.
De exemplu, cealaltă persoană poate verifica de pe un alt cont și poate observa că lipsește un comentariu. Și o schimbare în contactul dintre voi poate fi remarcată. Prin urmare, nu poți ști sigur că restricționarea va trece neobservată.
Te întrebi dacă te a restricționat cineva? Doar lipsa confirmării de citire nu dovedește acest lucru. Nu trage o concluzie pe baza unui singur indiciu.
Nu poți urmări sau eticheta o persoană? Acestea sunt probleme diferite care trebuie verificate. Pentru aceasta, citește de ce nu poți urmări o persoană pe Instagram sau de ce nu poți eticheta o persoană pe Instagram.
Poate un cont restricționat să îți vadă storyurile și postările de pe Instagram?
Da, dacă acel cont avea voie să le vadă și înainte de restricționare. Restricționarea nu îți ascunde storyurile și postările. În cazul unui profil privat, accesul depinde în continuare de persoanele pe care le ai acceptat ca urmăritori.
Să presupunem că nu vrei ca un coleg să îți vadă storyurile din weekend. Folosește setările pentru story. Acolo poți consulta opțiunile de a ascunde storyul anumitor persoane sau de a îl distribui doar unui grup ales.
Vrei să îți faci profilul mai puțin public? Ia în considerare un profil privat și verifică urmăritorii existenți. Setarea profilului ca privat nu elimină persoanele care te urmăresc deja.
Vrei să afli mai multe despre lista de spectatori ai storyului? Citește poți vedea de câte ori îți vizualizează cineva Instagram Story?
Restricționare, blocare sau ignorare pe Instagram: ce alegi?
Alege în funcție de ceea ce vrei să schimbi. Ignorarea se referă la ceea ce vezi tu. Restricționarea se referă în principal la comentariile și mesajele celeilalte persoane. Prin blocare oprești accesul și contactul direct pentru acel cont.
| Ce îți dorești? | Ce alegere se potrivește? |
|---|---|
| Să vezi mai puține postări sau storyuri de la cineva, fără să nu îl mai urmărești. | Ignorare. |
| Mai mult control asupra comentariilor și mesajelor private ale unei persoane. | Restricționare. |
| Să împiedici un cont să îți vadă profilul și să ia legătura direct cu tine. | Blocare. |
| Să oprești comentariile care conțin anumite cuvinte, inclusiv de la conturi diferite. | Filtrarea comentariilor. |
| Să alegi care urmăritori noi au voie să îți vadă postările. | Setează profilul ca privat. Verifică, de asemenea, urmăritorii existenți. |
| Să îți ascunzi storyurile de anumite persoane. | Ajustează setările pentru story. |
Un exemplu fictiv: un prieten publică multe videoclipuri sportive pe care nu vrei să le vezi. În acest caz, ignorarea este potrivită. Prietenul îți trimite și mesaje private nedorite? Ignorarea postărilor sale nu rezolvă problema. Orientează te către restricționare sau blocare, în funcție de cât contact vrei să permiți.
Cum poți restricționa o persoană pe Instagram și cum elimini restricția?
Poți începe de la profilul persoanei pe care vrei să o restricționezi. Locul funcției și denumirile butoanelor în limba română pot varia în funcție de versiunea aplicației.
- Deschide profilul. Verifică numele de utilizator, mai ales dacă mai multe conturi au același nume sau aceeași fotografie de profil.
- Deschide meniul cu opțiuni pentru acel cont și caută funcția de restricționare.
- Citește explicația afișată de Instagram. Verifică dacă efectele corespund cu ceea ce îți dorești.
- Confirmă alegerea dacă vrei să restricționezi acest cont.
Nu găsești opțiunea? Caută restricționarea în setări, dacă aplicația ta are un câmp de căutare. Poți consulta și ajutorul din Instagram. Verifică dacă aplicația este actualizată atunci când vezi alte ecrane decât cele dintr o explicație.
Dezactivarea restricției
- Revino la profilul aceluiași cont.
- Deschide opțiunile și caută posibilitatea de a opri restricția.
- Elimină restricția și verifică dacă acel cont nu mai este afișat ca restricționat.
Eliminarea unei restricții nu readuce comentariile sau mesajele șterse.
Când nu este suficient să restricționezi pe Instagram?
Vrei să împiedici pe cineva să îți vadă fotografiile? Atunci trebuie să modifici cine are acces la postările tale. Restricționarea nu este setarea potrivită pentru acest lucru.
Dacă cineva te amenință sau te contactează în mod repetat de pe alte conturi, restricționarea nu oprește automat acest comportament. În cazul amenințărilor, păstrează mai întâi mesajele, numele de utilizator și datele importante, de exemplu prin capturi de ecran. Apoi poți raporta contul sau conținutul și poți bloca acel cont.
Cere ajutorul unei persoane de încredere dacă acest contact te sperie. În caz de pericol imediat, contactează serviciile de urgență.





