Tak, inni mogą zobaczyć, kogo obserwujesz na TikToku. Zależy to od ustawień prywatności. W sekcji „Obserwowani” znajdują się konta, które obserwujesz. W sekcji „Obserwujący” znajdują się osoby, które obserwują Ciebie. Chcesz ukryć listę obserwowanych kont? Otwórz ustawienia prywatności i sprawdź, czy możesz wybrać opcję, dzięki której tylko Ty będziesz widzieć tę listę.
Poniżej dowiesz się, gdzie znaleźć tę opcję i jak sprawdzić, co widzą inni.
Kto może zobaczyć, kogo obserwujesz na TikToku?
Również Twoi obserwujący mogą być w stanie sprawdzić, kogo obserwujesz. Nie zakładaj więc, że lista obserwowanych kont jest widoczna tylko dla Ciebie. Warto sprawdzić to osobno, szczególnie w przypadku profilu publicznego.
Chcesz na przykład ukryć, których twórców filmów kulinarnych obserwujesz? W takim przypadku musisz przejść do sekcji „Obserwowani”. Dwie listy na Twoim profilu zawierają różne informacje:
| Lista | Co się na niej znajduje? |
|---|---|
| Obserwowani | Konta, które obserwujesz, na przykład znajomy lub twórca filmów kulinarnych. |
| Obserwujący | Konta, które Cię obserwują. |
TikTok wyjaśnia w swoim wyjaśnieniu dotyczącym kont publicznych i prywatnych że widoczność zależy od wyboru rodzaju konta i ustawień prywatności.
Jak ukryć listę obserwowanych kont na TikToku
Najpierw sprawdź, czy możesz ukryć listę obserwowanych kont osobno. Jeśli ta opcja jest dostępna, nie musisz w tym celu ustawiać całego konta jako prywatnego.
- Otwórz TikToka i przejdź do swojego profilu.
- Otwórz ustawienia i znajdź sekcję dotyczącą prywatności.
- Znajdź ustawienie określające, kto może wyświetlać listę kont, które obserwujesz.
- Czy możesz wybrać opcję, dzięki której tylko Ty widzisz tę listę? Wybierz ją.
- Następnie sprawdź na innym koncie, czy nadal można otworzyć tę listę. Instrukcje znajdziesz na końcu tego artykułu.
Nazwa ustawienia może się różnić. Opcja może również nie być dostępna dla każdego konta. Zwróć więc uwagę na działanie ustawienia, a nie tylko na określenie „Lista obserwowanych kont”.
Nie widzisz odpowiedniej opcji? Nie zakładaj wtedy, że Twoja lista jest ukryta. Poszukaj w pomocy aplikacji informacji o tym, kto może zobaczyć obserwowane przez Ciebie konta. Sprawdź również na innym koncie, co jest widoczne.
Czy konto TikTok musi być prywatne, aby ukryć listę obserwowanych kont?
Niekoniecznie: jeśli możesz osobno ukryć listę obserwowanych kont, konto prywatne nie jest do tego potrzebne. Z drugiej strony konto prywatne nie oznacza automatycznie, że obecni obserwujący nie mogą wyświetlać Twojej listy obserwowanych kont.
W starszym wyjaśnieniu dotyczącym wyboru obserwujących na TikToku TikTok opisał, że w przypadku konta prywatnego zatwierdzasz obserwujących i udostępniasz treści tylko zatwierdzonym obserwującym.
To wyjaśnienie nie mówi, co zatwierdzony obserwujący widzi obecnie na Twojej liście obserwowanych kont. W tym celu sprawdź osobne ustawienie listy. Chcesz dodatkowo określić, kto może Cię obserwować? W ustawieniach prywatności znajdź opcję dotyczącą konta prywatnego.
Co pozostaje widoczne po ukryciu listy obserwowanych kont na TikToku?
Ukryta lista obserwowanych kont nie ukrywa wszystkich kontaktów z innymi osobami. Na przykład publiczny komentarz pod filmem może nadal być widoczny. Taki komentarz nie dowodzi, że obserwujesz twórcę, ale pokazuje, że zareagowałeś na film.
Wskazówek mogą również dostarczyć wspólne kontakty lub powiadomienia. Ukrywasz więc samą listę, a nie wszystko, na podstawie czego ktoś może wywnioskować, z kim masz kontakt.
Chcesz wiedzieć, co inni mogą zobaczyć podczas innych aktywności? Przeczytaj również czy możesz sprawdzić, kto wyświetlił Twój profil na TikToku, kto ogląda Twoją relację na TikToku oraz czy możesz sprawdzić, kto udostępnił Twojego TikToka. W tym przypadku obowiązują inne kwestie niż przy otwieraniu listy obserwowanych kont.
Sprawdź, kto może wyświetlać listę obserwowanych kont na TikToku
Wyświetl swój profil z poziomu innego konta. Na własnym koncie widzisz bowiem to, co możesz wyświetlać Ty. Nie zawsze jest to takie samo jak widok innej osoby.
- Poproś znajomego, aby otworzył Twój profil, albo otwórz go za pomocą własnego drugiego konta.
- Na tym koncie kliknij „Obserwowani” albo poproś znajomego, aby to zrobił.
- Sprawdź, czy pojawiają się nazwy obserwowanych kont. Samo wyświetlanie liczby to coś innego niż możliwość otwarcia listy.
- Jeśli to możliwe, wykonaj test zarówno na koncie, które Cię obserwuje, jak i na koncie, które Cię nie obserwuje.
Poproś znajomego tylko o informację, co jest widoczne. Nie udostępniaj hasła. Czy obserwujący nadal widzi nazwy, mimo że tego nie chcesz? Sprawdź ponownie ustawienie listy obserwowanych kont i zweryfikuj wybraną opcję. Jeśli publikujesz także własne treści, nasze usługi dla TikTok obejmują pakiety oferujące obserwujących i polubienia. Na stronach produktów znajdziesz dostępne ilości i ceny.



