Możesz usunąć lub ukryć swój kanał YouTube. Twoje konto Google pozostanie aktywne. Najpierw sprawdź, czy otwarto właściwy kanał, i zachowaj filmy, które chcesz zatrzymać. Przed ostatecznym potwierdzeniem dokładnie przeczytaj, co zostanie usunięte. Jest to szczególnie ważne, jeśli korzystasz z kilku kanałów.
Poniżej dowiesz się, jak dokonać wyboru i co sprawdzić przed usunięciem.
Usunąć czy ukryć kanał YouTube: co wybrać?
Chcesz usunąć cały kanał, skasować jeden stary film czy zrobić sobie przerwę? Najpierw zdecyduj, co chcesz osiągnąć.
| Twoja sytuacja | Odpowiedni wybór |
|---|---|
| Nie masz pewności, czy później chcesz wrócić. | Sprawdź możliwość ukrycia kanału. |
| Chcesz całkowicie zakończyć działalność tego kanału. | Przygotuj się do trwałego usunięcia. |
| Chcesz pozbyć się jednego starego filmu. | Sprawdź, jak usunąć tylko ten film. |
Usunięcie kasuje między innymi filmy i komentarze. Nie wybieraj tej opcji, jeśli chcesz tylko zrobić sobie przerwę.
Załóżmy, że chcesz usunąć tylko stary film ze szkoły. Przeczytaj wtedy jak usunąć film z YouTube. Nie musisz w tym celu zajmować się całym kanałem.
Masz na myśli inny kanał, który sprawia Ci problemy? Przeczytaj wyjaśnienie, jak zablokować kanał YouTube.
Jak zachować filmy z YouTube przed usunięciem kanału
Sporządź listę rzeczy, które chcesz zachować. Pomyśl o swoich oryginalnych filmach, obrazach dołączonych do filmów oraz samodzielnie napisanych opisach.
- Znajdź oryginalne pliki. Sprawdź telefon, komputer, dysk zewnętrzny i własną pamięć online.
- Umieść pliki w jednym folderze. Nadaj mu jasną nazwę, na przykład „Zachowane filmy z YouTube”.
- Sprawdź pobieranie. Pobierasz pliki za pomocą Google Takeout? Sprawdź, czy znajdują się tam wszystkie wybrane filmy.
- Otwórz pliki. Odtwórz kilka filmów. Szczególnie sprawdź nagrania, których nie masz w żadnej innej kopii.
- Utwórz drugą kopię. Zachowaj ją w innym miejscu, na przykład na dysku zewnętrznym, jeśli pierwsza kopia znajduje się na komputerze.
Przejdź dalej dopiero wtedy, gdy pliki zostaną zapisane i sprawdzone. Zlecone lub trwające pobieranie nie jest jeszcze użyteczną kopią.
Jak usunąć kanał YouTube przez YouTube Studio
Otwórz YouTube Studio na komputerze i przygotuj folder z zachowanymi plikami. Następnie sprawdź:
- Sprawdź, który kanał jest otwarty. Sprawdź nazwę, zdjęcie profilowe i kilka filmów. Nie kieruj się wyłącznie kontem, na którym jesteś zalogowany.
- Otwórz oficjalne instrukcje. Postępuj zgodnie z instrukcjami YouTube dotyczącymi ukrywania lub usuwania kanału. Znajdziesz tam właściwą ścieżkę i potrzebne przyciski.
- Wybierz właściwą opcję. Sprawdź, czy wybór pasuje do Twojego planu: tymczasowego zaprzestania działalności lub trwałego usunięcia.
- Przeczytaj, co potwierdzasz. Przed zaznaczeniem pól lub przejściem dalej sprawdź, co jest napisane na ekranie.
- Zatrzymaj się, jeśli komunikat dotyczy całego konta Google. Nie potwierdzaj wtedy niczego i wróć do instrukcji dotyczących kanału YouTube.
Brakuje opcji? Ponownie sprawdź, który kanał został otwarty. Zapisz komunikat, który widzisz, i porównaj go z oficjalnymi informacjami. Nie szukaj innego przycisku usuwania na swoim koncie Google.
Czy można usunąć kanał YouTube na urządzeniu mobilnym?
Według YouTube obecnie nie można usuwać kanału z urządzenia mobilnego. Użyj w tym celu komputera.
Na telefonie możesz jednak wcześniej znaleźć oryginalne nagrania. Zapisz również, które pliki chcesz zachować. Nie traktuj widoku komputerowego w przeglądarce mobilnej jako zamiennika oficjalnych instrukcji.
Jak ponownie wyświetlić ukryty kanał YouTube
Ukryty kanał możesz ponownie wyświetlić za pomocą opcji „Utwórz kanał”. W przypadku kont marek obowiązują osobne kroki.
Postępuj zgodnie z oficjalne informacje o przywracaniu ukrytego kanału YouTube. Najpierw sprawdź, z którego konta korzystano w przypadku tego kanału. Dzięki temu nie rozpoczniesz od niewłaściwego kanału.
Te informacje dotyczą ukrytego kanału. Nie polegaj na nich, jeśli trwale usuwasz swój kanał. Wybierz ukrycie, jeśli być może chcesz później wrócić.
Chcesz zamiast tego zacząć od nowa niezależnie od starego kanału? Przeczytaj informacje o tym, jak uruchomić nowy kanał YouTube.
Jak usunąć kanał YouTube powiązany z kontem marki
Korzystasz z konta marki, na przykład w przypadku kanału zarządzanego wspólnie z innymi osobami? Sprawdź, który kanał chcesz usunąć, i najpierw omów swój plan z pozostałymi osobami.
- Porównaj nazwę kanału z filmami, których się spodziewasz.
- Ustal z innymi zaangażowanymi osobami, co zamierzasz zrobić.
- Zapytaj, czy ktoś chce zachować jeszcze jakieś pliki lub opisy.
- Postępuj zgodnie z instrukcjami dotyczącymi kanału. Nie usuwaj całego konta marki jako rozwiązania zastępczego.
Nie możesz otworzyć wybranego kanału? Najpierw uzyskaj dostęp, a dopiero potem kontynuuj usuwanie. Jeśli rozważasz również płatne opcje, nasze usługi dla YouTube pozwalają porównać pakiety obejmujące subskrybentów i wyświetlenia, wraz z dostępnymi ilościami i cenami.



